Je hebt zojuist je mooie reis geboekt en ineens komt de vraag: zijn daar inentingen voor nodig? Deze vraag is zeer terecht. Er zijn namelijk een aantal plaatsen die je niet mag bezoeken zonder inentingen en een aantal landen waar een paar aanbevolen inentingen het verschil kunnen maken tussen een droomvakantie en een nachtmerrie.

Ongeacht waar je heen reist, moet je er ten eerste voor zorgen dat je weet welke inentingen reeds toegediend zijn en vervolgens dat je op de hoogte bent van de risico’s.
Een aantal standaard inentingen zijn reeds toegediend als kind. Men moet er echter rekening mee houden dat het rijksvaccinatieprogramma opgestart is in 1957 en in de loop der jaren veranderd is. De inenting tegen de mazelen is bijvoorbeeld pas in 1976 ingevoerd. Aangezien er op dit moment een toename van die ziekte is in Europa (m.n. Roemenië en Italië), bestaat er een indicatie voor een inenting tegen mazelen voor reizigers geboren tussen 1965-1975.
Bezoek altijd een betrouwbare website, zoals die van het LCR, om adviezen per land te vinden over welke vaccinaties worden aanbevolen. Op weg naar Indonesië? U zou een inenting moeten overwegen, met advies van een arts, tegen DTP hepatitis A. Maar als de bestemming Kenia is, dient u gele koorts vaccin aan de lijst toe te voegen. Sommige landen in Afrika of Zuid Amerika vereisen zelfs dat bezoekers het bewijs van inenting van gele koorts tonen voordat ze het land binnenkomen. En denk ook aan de bescherming tegen malaria die met name in Afrika grote risico’s inhoudt.

Er wordt in principe aanbevolen dat je, voordat je vertrekt, minstens vier weken voor je reis een reiskliniek bezoekt. Sommige inentingen vereisen namelijk een maand tijd om het inentingsschema te kunnen voltooien. Als je echter op het laatst moment gedacht hebt aan de inentingen, is het altijd de moeite waard om de reiskliniek te bezoeken. Een aantal inentingen kunnen ook last minute toegediend worden.